برنامه نویسی
بدون شک، برنامه نویسی یکی از مهمترین مهارتهایی است که امروزه نه تنها برای فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر، بلکه برای سایر رشتهها و زمینهها نیز به شکل ضروری، مورد نیاز است. هر ساله، بر تعداد موقعیتهای شغلی که مرتبط با برنامهنویسی هستند و یا پیشنیاز اصلی آنها برنامهنویسی است، افزوده میشود. از طرفی، بخشی جدا نشدنی از فرایند تحقیق و پژوهش در اکثر رشتههای دانشگاهی امروزی، کار با کامپیوتر و توانایی پیادهسازی ایدهها و الگوریتمها در قالب برنامههای کامپیوتری است. قطعا در این مسیر، دانشجویان نیازمند یادگیری و کسب مهارتهای برنامهنویسی هستند. شرکت فناوری اطلاعات رایتک دوره های برنامه نویسی را هم به صورت مجازی و هم به صورت حضوری برگزار می کند. برای شرکت در این دوره ها به وب سایت شرکت فناوری اطلاعات رایتک مراجعه کنید.
کامپیوترها آنچه را که به آن ها گفته میشود انجام میدهند. دستورالعملهایی که به کامپیوتر داده میشود، همان برنامههایی هستند که توسط انسان نوشته میشود. برنامهنویسان کامپیوتر کد منبع را طوری مینویسند که توسط انسان قابل فهم باشد، اما همین کد منبع برای کامپیوترغیر قابل فهم است. در بسیاری از موارد، این کد منبع به کد ماشین ترجمه میشود، در این حالت کد ماشین به صورتی قابل فهم برای کامپیوتر تبدیل میشود ولی درعین حال برای انسان غیرقابل فهم است.
رایجترین زبان های برنامه نویسی نرم افزار قابل کامپایل
- Visual Basic
- Delphi
- C
- C++
- C#
- Cobol
- Fortran
- Objective-C
- Swift
- Pascal
- Python
در برخی موارد لزومی ندارد که برنامههای نوشته شده به صورت جداگانه کامپایل شوند. ولی در عوض در یک فرایند just-in-time در زمان اجرای برنامه عمل کامپایل انجام میگیرد. به این برنامهها، برنامههای تفسیری (interpreted) گفته میشود.
رایج ترین زبانهای برنامهنویسی نرم افزار که از این روش کامپایل استفاده میکنند
- Java script
- Perl
- PHP
- Postscript
- Python
- Ruby
زبانهای برنامه نویسی هر کدام قوانین و واژگان خاص خود را دارند. یادگیری یک زبان برنامهنویسی جدید درست مثل یادگیری یک زبان گفتاری جدید است.
کار یک برنامه کامپیوتری
اساسا برنامهها، متنها و اعداد را دستکاری میکنند. اینها ملاکهای سازنده هربرنامه هستند. زبان برنامهنویسی به شما اجازه میدهد ازاعداد و متن به روشهای مختلف استفاده کنید سپس اطلاعات را روی دیسک ذخیره کنید و برای بازیابی بعدی از آنها استفاده کنید.
اعداد و متنها در زبان برنامه نویسی متغیرنامیده میشوند و میتوان آنها را به صورت جداگانه یا در مجموعههای ساختاری مورد استفاده قرار داد. در++C، متغیرمیتواند برای شمارش اعداد نیز استفاده شود.
نوشته شدن برنامهها برای سیستم عامل خاص
هر کامپیوتر دارای یک سیستم عامل است، خود سیستم عامل نیز یک برنامه است. برنامههایی که در کامپیوتراجرا میشوند باید با سیستمعامل موجود بر روی کامپیوتر سازگاری داشته باشند.
سیستم عاملهای پر طرفدار
- Windows
- Linux
- MacOS
- Unix
- Android
قبل از جاوا، برنامهها باید برای هر سیستمعامل سفارشی میشدند. برنامهای که بر روی یک کامپیوتر با سیستم عامل لینوکس اجرا میشد نمیتوانست بر روی یک کامپیوتر با سیتم عامل ویندوز یا مک اجرا شود. جاوا، امکان این را میدهد که یک بار برنامه را بنویسید و سپس بتوانید آن را در همه جا اجرا کنید.
جاوا از ترجمه تفسیری برای برنامه نویسی استفاده میکند. درترجمه تفسیری، کد ابتدا در زمان اجرا خط به خط ترجمه میشود و به بایت کد تبدیل میشود. هر سیستم عامل دارای یک مترجم جاوا در درون خود است که برای آن نوشته شده است و میتواند بایت کدها را تفسیر کند.
ممکن است در برنامهنویسی به بروزرسانی برنامههای کاربردی موجود و سیستمهایعامل نیاز داشته باشیم. برنامهها از ویژگیهای ارائه شده توسط سیستمعامل استفاده میکنند وهنگامی که آنها تغییر میکنند، برنامهها نیزباید تغییرکنند.
به اشتراک گذاری برنامههای کامپیوتری بسیاری از برنامهنویسان، برنامه نویسی نرم افزار را یک گذر خلاقانه برای خود میدانند. دنیای اینترنت پر از وبسایتهایی است که در آنها کدهای منبع توسط برنامه نویسان آماتور نوشته شده است که بیشتر برای سرگرمی این کار را انجام میدهند و خوشحال هستند که بتوانند کد خود را با همه به اشتراک بگذارند.
راه های جدید برنامه نویسی
برنامهنویسان کامپیوتر، همواره در جستجوی راههای جدیدی برای ایجاد یک کار خاص هستند، یا دنبال یافتن راه حلی برای حل یک مشکل خاص میگردند. برنامه نویسان نیازمندی ها را از مهندسین نرم افزار دریافت میکنند و آنها را در قالب کد ها پیاده سازی میکنند. برنامه نویسان باید حداقل به یک زبان مانند جاوا, پایتون و… مسلط باشند و توانایی کار با Library ها در آن زبان را داشته باشند. بروز بودن, قابلیت رفع عیب ها و تحلیل کد های موجود از ویژگی های برنامه نویسان است. آن ها از Library ها برای ساده تر کردن فرآیند کدنویسی و همچنین افزایش سرعت توسعه برنامه استفاده میکنند.